Agenda 2030 – Art 2030


24.4.2020 


Agenda-Art 2030 on tanssia, kuvataidetta, keramiikkaa, valokuvia, grafiikkaa, performanssia, videotaidetta, tekstiilitaidetta, yhteisötaidetta, vuorovaikutustaidetta, ekotaidetta, biotaidetta, laulua, itkua, kirjeenvaihtoa, puheita, rituaalirunoutta ja mielenilmaus.  

Tässä teossarjan tekijät:

Aki Koskinen, kuvataiteilija (Pietarsaari)

Anni Honkajuuri, keramiikkataiteilija ja kuvataideopettaja (Hämeenlinna)

Caracara Collective
Aleksi Vesaluoma ja Aleksi Puustinen (Helsinki)

Iikka Kivi, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja (Oulu)

Johanna Virtanen, kuvataiteilija (Helsinki)

Katja Tukiainen, kuvataiteilija ja taidemaalari (Helsinki)

Kirsti M. Jylhä, ilmastopsykologi tutkija (Ruotsi, Tukholma), Ville Lähde, ympäristötutkija filosofi tiedetoimittaja tietokirjailija (Lempäälä),  Aura Raulo, evoluutiobiologi kuvataiteilija (Iso-Britannia, Oxford) ja Riikka Suominen, kirjailija toimittaja (Helsinki)

LABRA ryhmä, nuorten (14-19 v) taiteen tekijöiden ryhmä
”Yö”Augusta Heinänen, Tuvia Kaipainen, Valo Melvas, Kide Rinne, Essi Saarikoski ja Laura Ylinen. Herttoniemen nuorisotyöyksikkö, Helsingin Kaupunki (Helsinki)

Laurene Bois-Mariage, visual artist (Helsinki)

Maria Punkkinen, keramiikkataiteilija (Helsinki)

Marika Tomu Kaipainen, ekotaiteilija (Helsinki), Jere Nieminen, tutkija Villi vyöhyke ry (Tampere) ja Ulla Taipale, kuraattori ja taiteilija (Melliferopolis)

Minna Impiö ja Mari Martikainen, tekstiilitaiteilijat, Mifuko oy (Helsinki)

Nina Luostarinen, tutkija innostaja (Paimio)

Noora Kauppila, laulaja, esiintyvä taiteilija ja muusikko (Helsinki)

Sakari Kinnunen, taiteilija tanssija (Helsinki)

Taideryhmä Riskilä, 
Olavi Fellman, kuvataiteilija taidegraafikko ja Satu Söderholm, valokuvaaja sosiaalityöntekijä (Espoo)

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, taiteilija duo (Helsinki) 



Teossarjan 17 teosta esitetään Töölönlahden ympäristössä Helsingissä viikolla 43 (19.10.-25.10.), lokakuussa 2020. Esityspaikkoja ovat mm. Kansallismuseo, Hakasalmen huvila, Finlandia-talo, Talvipuutarha ja Keskustakirjasto Oodi. Teossarjan toteutuksessa noudatetaan vallitsevia covid-19 säädöksiä. Teossarja on osa YK:n 75 v. juhlatapahtumia Suomessa. 

Taiteella on merkittävä rooli paitsi vakiintuneiden käsitysten ja valta-asetelmien horjuttajana, myös toivon luojana ja tunteiden tuojana. Ymmärryksen, kokonaisuuden tajuamisen ja toivon luominen ei ole välttämättä helppoa: tieto lisää tuskaa. On totta, että meidän on tehtävä ratkaisut planeettamme rajoissa. Meillä ei ole toista elinkelpoista planeettaa: ”There is no Planet B”. Meillä on kuitenkin mahdollisuus uuteen tapaan toimia ja ratkaista ongelmat: ”There is a Plan B”. Monet tavoitteista ovat aidosti synergisiä ja yhtä tavoitetta edistämällä voidaan edistää monia muitakin. Agenda 2030 luo pohjaa tulevaisuudelle. Tuon tulevaisuuden kohtaaminen edellyttää tuoretta ja poikkeuksellista näkökulmaa, sisältöä ja otetta. Agenda-Art 2030 teossarja tarjoaa tätä.

Agenda – Art 2030 teossarjan tukena:     





31.3.2020

Sairastapauksen vuoksi julkistamme valitut teokset 24.4., pahoittelemme tästä aiheutuvaa harmia tai haittaa. Hakuun osallistuneiden teosten valinta on tuonut taiteen tenhoa valitsijoille.
Hakuun osallistui 98 teosta. Kiitos teille kaikille ja kiitos kärsivällisyydestä.
Palaamme asiaan 5.4. – Voimaa ja rakkautta tähän poikkeukselliseen aikaan.

Agenda-Art 2030, Marika Tomu Kaipainen


01.02.2020

Agenda - Art 2030 teossarja  - TEOSHAKU NYT!

Agenda - Art 2030 teossarja avaa YK:n Kestävän kehityksen tavoiteohjelman 17 osa-aluetta taide- ja tiedeteoksen kautta poikkiyhteiskunnallisesti 17 taideteoksen keinoin, muun muassa tanssin, kuvataiteen, musiikin, performanssin, vuorovaikutustaiteen, runon, mielenilmaisun, liikkeen, sirkuksen, ympäristö- ja yhteisötaiteen, taidepajojen, virtuaalitodellisuuksien, äänitaiteen, videoiden, tarinoiden, installaatioiden, valojen, juhlien, ym., eli kaiken, minkä voi käsittää taiteeksi. 

Teoshakuun voivat osallistua yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt taustasta riippumatta. Hakija voi olla ammattilainen, harrastelija, ystäväporukka tai uusi tekijä, miltä tahansa taiteenalalta tai taiteistuneen tieteenalalta. Teoshakuun voi osallistua jo olemassa olevalla teoksella tai uudella. Tärkeintä on, että teos avaa yhtä tai useampaa YK:n Kestävän kehityksen tavoitetta. Toivomme kantaaottavia, uutta tulokulmaa tarjoavia, kysymyksiä herättäviä, koskettavia, puhuttelevia tai osallistavia teoksia Agenda 2030 tavoitteisiin liittyen. Ekologisuus ja yhdenvertaisuus ovat teossarjan keskeisiä arvoja. 
Teossarjan 17 teosta toteutetaan esitettäväksi Helsingissä (Töölönlahden ympäristössä julkisissa tiloissa ja kaupunkiympäristössä) viikolla 43 (19.10.-25.10.), lokakuussa 2020. Teossarja on osa Suomessa YK:n 75 v. juhlatapahtumia. 

Agenda - Art 2030 teossarjaan teoshaulla valituille teoksille on varattu kullekin 900 euron palkkio. Teosten oikeudet ja omistus säilyvät taiteilijalla. Mikäli teos on myytävänä teoksen myyntitulosta 20 % osoitetaan Suomen YK-liiton toiminnan tukemiseen. 

Kuratointi tapahtuu anonymisoidulla haulla ja kutsulla. Teossarjan valitaan teoshaun kautta kahdeksan teosta. Valintaprosessiin osallistuu Suomen YK-liiton henkilökuntaa, teossarjaan kutsuttuja taiteilijoita ja teossarjan esittämistilojen hallinnosta vastaavia tahoja. Teossarjan kuratointi ja taiteellinen sisältö ovat Marika Tomu Kaipaisen vastuulla.

Teoshaun ehdotuksen tulee sisältää seuraavat osat:

1. Teoksen nimi.

2. Työsuunnitelma, aikataulu ja teoksen toteuttamiskustannukset. Realistinen suunnitelma toteuttaa teos esitettäväksi viikolla 43 (19.-25.10.), lokakuussa 2020. Todenmukainen budjetti, jossa on eriteltyinä matka-, materiaali- ja esittämiskulut. Teossarjaan valituille teoksille annetaan 900 euron palkkio, muuten kulut tulee kattaa itse. 

3. Lyhyt kuvailu teoksesta ja sen tavoitteista niin, että teos on esitelty Agenda 2030 tavoitteiden kautta (max. 400 sanaa). Voit kuvata yhden tai useamman Agenda 2030 tavoitteen kautta. Mihin Kestävän kehityksen, Agenda 2030 tavoitteisiin teos vastaa? 
Tavoitteet luettavissa ja avattu mm.

4. Yksityiskohtainen teossuunnitelma (max. yksi A4), josta käy ilmi teoksen muoto/rakenne, materiaalit, koko, teoksen kesto sekä sen säänkestävyys, teoksen ripustuksen / pystytyksen tekninen toteutus ja tarpeet, teoksen esittämiseen arviolta kuluva aika, muut erikoistarpeet teoksen toteutusta varten. Teosta havainnollistavat liitteet (kuvat, video, ääni). Teoksen toteuttamisvastuu on teoksen tekijällä. 

5. Teoksen ehdottajan yhteystiedot: osoite, puhelinnumero (ei nimeä, ei ansioluetteloa).


Teoshaku päättyy 08.03.2020 klo 23.59
Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen artagenda2030(at)gmail.com

Hakemuksen otsikon tulee olla Teoshaku. Viisi (edellä kuvattua) osaa lähetetään yhtenä pdf liitteenä. Myöhässä tulleita hakemuksia ei käsitellä. Valinnasta ilmoitetaan 31.03.2020 mennessä sähköpostitse. Lisätietoja artagenda2030(at)gmail.com ja 040 137 2273. 

Agenda – Art 2030 teossarjan tukena:




31.01.2020

Agenda - Art 2030 teossarjalla on hieno logo. 


Hella Design, Marika Tynnilä teki logon. Kiitos!





03.01.2020


Hei ja huomenta vuosi 2020!


Keväällä 2019 syntyi idea teossarjasta Agenda 2030 tavoitteiden avaamiseksi. Elokuussa hain Alfred Kordelinin säätiön apurahaa ja lokakuussa sain tiedon, että apuraha oli myönnetty hankkeelle Agenda 2030 - Art 2030. 17 taideteoksen sarja aktiivista toimintaa ja vaikuttamista kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta. 


Kiitos 

Agenda 2030 luo pohjaa tulevaisuudelle. 17 osa-alueensa kautta, tämä teoskokonaisuus avaa ja tuo esille Agenda 2030 tavoitteet taiteen kautta koettavaksi meille kaikille - tanssin, kuvataiteen, musiikin, performanssin, keskustelun, runon, mielenilmaisun, liikkeen, ym. keinoin. Kaikki kestävän kehityksen 17 tavoiteta ovat tärkeitä ja linkittyvät tiiviisti toisiinsa: yhtäkään tavoitetta ei voi tavoitella toisen kustannuksella. Niiden toteutumiseen tarvitaankin niin valtioita, päättäjiä, kansalaisia kun taidettakin. Taiteella on tähän paljon annettavaa.

"Teos on mielestäni aina jonkinlainen mielipide ja julkilausuma. Taideteos jättää jäljen tekijästään. Taiteilijuus on kykyä havainnoida ja keskustella havaitsemastaan, keskustelu taas vaatii rohkeutta omata mielipiteitä näistä havainnoistaan. Mielipiteen kysyvät itsetuntemusta, ymmärrystä ja tuntemusta maailmasta, mutta ennenkaikkea rohkeutta! Mistäs saisimme uuden Minna Canthin ja  erityisesti Työmiehen vaimon?"
Marika Tomu Kaipainen






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti