torstai 11. huhtikuuta 2019

Teos  – Biophilia in us 

- käsitetaide ja performanssi teossarja
Forum Box 11.11.2018 
Deiglan, Akureyri, Islanti. 28.-29.4.2018 
Galleria K, 07.02.-03.03.2018

"Biophilia in us" käsite- ja yhteisötaideteossarja koostuu kolmesta osasta: muistokirjoitus, muistotilaisuus ja muistopuhe.  

Muistokirjoituson muistokirjoitustyyliin kirjoitettuja tarinoita, jossa muistellaan lähiomaistamme, ystäväämme maapalloa kunnioittavaan sävyyn. 

Muistotilaisuus on vuorovaikutteinen keskustelu- ja puhetilaisuus liittyen lähiomaisemme, maapallomme menetykseen. Muistotilaisuus koostuu kahdesta nojatuolista ja muistokirjoituspöydästä. Pöydällä on kynttilä ja muistokirjoituskirja. 

Muistopuheon osa muistotilaisuutta. Muistopuhe voi olla muutaman lauseen kiteytys tai useamman minuutin puhe. Muistopuheita pyydän pitämään ympäristövaikuttajia ja ympäristöaktivisteja. Itselleni merkityksellisiä kirjoittajia, osaajia, puhujia, joiden aiheena on ympäristömme ja sen kestokyky. Aiheena lähiomaisemme - luonto ja luontosuhteemme, suhteemme ilmastonmuutokseen ja sen moniin juonteisiin sekä siihen henkilökohtaiseen tasoon, jolla voimme vaikuttaa luontoon, luontoomme ja toisiimme. Puheiden jälkeen käydään keskustelua yleisön ja toisten Muistopuheen pitäjien kanssa. Taiteilijana olen osa teosta ja istun keskustelemassa muistotilaisuuteen osallistuvien kanssa. Olen pukeutunut mustaan suruasuun.

Ympäristömme ja kohtuullinen elämäntapa on ollut minulle aihe jo 20 vuotta henkilökohtaisessa elämässä. Taiteilija haluan lähestyä asiaa tiedon ja toivon kautta, tarjoten teoksissani molemmille tilaa. En halua peloitella  enkä luoda kauhukuvia, vaan nostan esiin surun suhteessa ympäristömme, maapallomme ja sen heikkoon tilaan ja auttavien toimien riittämättömyyteen. Surun kohtaamisella ja käsittelemisellä, löytyy halu auttaa ja toimia. Teos on suunnattu herättämään ympäristöherkkyyttä ja ympäristövastuuta. Se vastaa ympäristösuruun ja ympäristöahdistukseen ottamalla asian puheeksi ja se pyrkii kohti tulevaisuuden toivoa ja kuvittelua. On uskallettava haaveilla ja kuvitella, unelmoida ja toivoa, on vastattava rohkeudella ja vaadittava mahdottomiakin. 

Kuva: Marika Tomu Kaipainen, 2018. Muistotilaisuus. 

Galleria K:ssa teoksessani oli mukana Kaisa Kosonen (ilmasto- ja energiavastaavana Greenpeacen Helsingin toimistolla), Panu Pihkala (TT, ympäristöahdistus, Helsingin yliopisto), Maija Heikkilä (http://www.muutoslehti.fi/artikkelit/miksi-geologi-pelkaa-ilmastonmuutosta/), Pasi Toiviainen (tiedetoimittaja) ja Kristo Muurimaa (aktivisti, valokuvaaja). Deiglan, Akureyri, Islannissa pidin muistopuheen ja muistotilaisuuden itse. Forum Box:ssa mukana oli Karoliina Lummaa (Bios), Sami Keto (tutkia ja kirjailija) ja Pinja Sipari (ilmastokasvattaja, maantieteilijä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti